Om Egil

Tresløyd

Interessen for skog, tre, natur og håndverk er mest trolig fordi ein er oppvokst oppi kulturlandskapet på bygda. I tillegg har jeg arbeidet i duft av bark, tre og treprodukter på Nordsileiret i Steinkjer i over 40 år. Det er noe trygt og godt med tre.

Med tiden er sløyd blitt en hobby. En sakte virksomhet som gir stor livskvalitet. Tiden går fort i snekkarbua, der en får utløp for skjult kreativitet og skaperlyst. Arbeidet gir ro i kropp og sjel. Tiden i snekkerbua er i høyeste grad selvvalgt!

Naturens katedral

I skogen, naturens katedral, finner du rirkuler, risknuter, valbjørk, røtter og grener. Vridde, bøyde og rette tre. Kjerneved og ytved. En starter med et stykke treemne og forsøker å videreføre skaperverket som naturen har
startet på. Veien blir til underveis.

På noen timer, dager, uker, måneder og noen ganger år har jeg formet ferdig en gjenstand. Med ett treemne, kniven i hånden og duft av fersk tre (furu, gran og ulike lauvtre) forsøkes å få frem treets egen glød og patos.

Håndverket

I mange tilfeller er naturen selv den beste designeren men som oftest bruker jeg gamle håndverksteknikker for utformingen. En må alltid ta hensyn til emnets spenninger, fiberretning og indre krefter. De mest «trollåt» emnene blir ofte de beste og sterkeste treauser og sleiver.

Arbeidsredskapene er alltid øksa, kniven, saga, teksle, bandkniv og treskjærerutstyr av ymse slag. Hoggstabben, sagbukken og høvelbenken er uunnværlig. Grovutformingen av de store emnene blir ofte gjort med motorsaga.

Snekkarbuprodukter

Forsøker alltid å beholde den naturlige varme gløden i treet. En del av gjenstandene og figurene blir behandlet med miljøvennlig valnøttolje og selvblandet linoljemaling. Tre er et fantastisk materiale ; kortreist og en del av naturens kretsløp.

Målet er å lage gjenstander med god estetikk og form. Noe er bruksting. En del av snekkarbuproduktene kan være fine å se på og kan kanskje kalles kunsthåndverk. Hvert ferdigspikket håndverkprodukt er unikt.